Ylläs Jazz Blues haluaa tuoda esiin pohjoisen alueen luontoa, taidetta ja kulttuuria sen kaikissa muodoissaan. Tästä syystä vuoden 2025 Ylläs Jazz Bluesin visuaalinen ilme on saanut värinsä, muotonsa ja tunnelmansa Äkäslompololaisen kuvataiteilija Riikka Jokiahon upeasta teoksesta “Valo palaa”.
Taiteilija kertoo maalauksen synnystä:
“Maalaus avaa näkymän yhteen Ylläksen vuodenaikaan ja hetkeen tunturissa niinkuin minä sen koin.
Voimakkaimmin Lapissa minuun on vaikuttanut valo, sen vaihtelut ja monenlaiset sävyt, sekä valon puute. Vuodenajat ja niiden armoilla oleminen, pienuuden, masennuksen ja haltioitumisen kokemukset. Siksi maalauksen nimi on kaksimerkityksinen ” Valo palaa”; samalla kun se tulee takaisin se myös lähes julmasti polttaa silmää pimeimpien kuukausien jälkeen, jolloin mustansininen taivas painaa ihmisen nokkaa turpeeseen ja lumipenkkaan. Mutta on iloakin ja huumoria… ja kokemus siitä, että saa kulkea kauneudessa.
Valo palaa -teoksessa on muisto valon aistimuksesta Yllästunturin Saagan puoleisella hiihtoladulla. Kaamoksen jälkeen ensimmäiset auringonsäteet osuvat Äkäslompolon puolelta viistosti tunturiin niin, että Ylläsjärven puolella rinteessä ihmettelevä hiihtäjä on hetken epätodellisessa väri-ja valokylvyssä. Lohenpunainen ja pinkki valo värjää hangen. Hetken maisema näyttää olevan kuin toiselta planeetalta.
Työhuoneella valoaistimus muotoutui maalaukseksi kauneudessa kulkemisen kokemuksesta.”
“Maalaukseni ovat yhtä aikaa värin kanssa leikkimistä ja näkyjä ihmisyydestä ja luonnosta. Maalaukset ovat luontokokemusten, taidehistorian ja mielikuvien koosteita, jotka kasautuvat työhuoneella muotoonsa. Kuvan tekeminen on peili omasta olemisesta tällä hetkellä. Kuvallinen todiste siitä miten ympäristön näkee ja kokee ja miten sen kehonsa läpi suodattaa.
Maalaaminen on minulle ajattelun ja värin levittämisen tuottama mielihyvä: maalauksen raapimista, suttaamista, silittämistä, pyyhkimistä, kerrostamista, katsomista, pohtimista jostakin pinnasta esiin. Käyttövoimana käden levoton liike, mielikuvat, muistikuvat, tarinat, opittu tieto, kertyvä kokemus maalaamisen lainalaisuuksista, aistimus jostakin väristä.
Puut, kukat, pusikot ja risukot tuntuvat enemmän kuin vain kasveilta joinakin hiljaisina hetkinä; niillä on puhutteleva läsnäolo ja oma valo. Ne ja niiden elinympäristöt ovat ihmisen armoilla, samalla kun ne rakentavat kaiken mitä meillä on, kunnes kuolemme ja mätänemme ja muutumme niiden ruuaksi. Niiden maalaaminen on paitsi kauneuden, valon ja läsnäolon etsintää, myös kunnianosoitus luonnonympäristölle, joka pitää meidät ja muut elolliset hengissä.”
Riikka Jokiaho (s. 1966) on kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja. Hän asuu ja työskentelee Äkäslompolossa. Riikan töitä voi nähdä festivaaleilla sekä jo ennen sitä osoitteessa: https://riikkajokiaho.wixsite.com/riikkajokiaho